Proiectul Bătălie-n farfuri
mai-iunie 2014
Temă proiect: modul în care copiii își imaginează bătălia zilnică ce o au în farfuria lor, adică lupta dintre alimentele sănătoase versus alimentele mai puțin sănăoase. Aceștia și-au exprimat viziunea prin realizarea unor desene, care ulterior au fost jurizate în scopul de a desemna niște câștigători.
Echipa implicată: inițiator și coordonator proiect Dudaș Marcela Aura, CSDN (Clubul Studenţesc de Dietetică şi Nutriţie) în colaborare cu AROND, şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş.
Sponsori: 3M România, Sanovita, Non gluten
Obiectiv: prevenirea obezităţii în rândul copiilor, îmbunătăţirea stilului de viaţă prin formarea unui comportament alimentar sănătos, şi încurajarea activităţii fizice la copiii din clasele primare și gimnaziale din județul Mureș.
Grup țintă elevii claselor primare și gimnaziale din județul Mureș
Mod de desfașurare
Lucrările elevilor au fost evaluate de un juriu format din profesori de la
Liceul de Artă din Târgu-Mureș , acordându-se premii pe grupe de vârstă pentru cele mai inspirate lucrări.
Copiii participanți la concurs au fost în număr de 592, proveniţi din 33 de şcoli din Judeţul Mureş.
Premierea a avut loc în cadrul unui eveniment organizat în incinta Promenada Mall
Au fost organizate activități în care copiii puteau sa vadă statusul lor nutrițional, să participe la concursuri sportive sau de identificare de ingrediente- câstigand astfel diverse premii, și să fie pictați pe față. Au participat la aceste activități un număr mare de copii alături de părinţi, bunici şi alţi însoţitori.
Workshop-uri pentru părinți având ca temă Nutriția și pachetul pentru școală
luna septembrie in fiecare an.
Prin aceste workshop-uri noi dorim să acordăm informații privind necesarul de nutrienți pe care trebuie să îl aibă un copil în funcție de vârstă, sfaturi concrete și practice, ușor de pus în aplicare, rețete rapide și gustoase care sunt iubite de cop
Din 2018-până în prezent organizăm workshop-uri având ca temă Terapii nutriționale în cancer.
În secolul XXI, persoanele afectate de cancer au șanse sporite de tratament, datorită dezvoltării și aplicării conceptului de medicină integrativă, recunoscută în întreaga lume ca suma tuturor posibilităților de tratament disponibile într-o astfel de situație: chimioterapie, radioterapie, chirurgie și terapii complementare.
Din cadrul terapiilor complementare se discută despre terapia nutrițională, și implicit despre alimentele funcționale, cărora li se acordă o atenție din ce în ce mai sporită datorită rolului lor în prevenția și tratamentul diverselor patologii. Ce este indicat să mâncăm, și care sunt în concret alimentele care ne fac bine sau rău.
Din 2013-până în prezent oferim periodic evaluări și recomandari nutriționale pentru copii, cupluri, viitoare mame, lăuze
Evaluări nutriționale pentru copii, pentru cupluri 2016-prezent
2013-prezent membrii asociației participă la emisiuni având ca temă, prevenția prin nutriție, alimentația, aliementele funcționale ex.: Tableta de sănătate-TVR.
În perioada 1-31 mai 2014 – Evaluarea gratuită a statusului nutriţional (IMC, masă musculară, grăsime corporală şi vârstă metabolică) în cadrul policlinicii Santa, în colaborare cu Asociaţia Bio Nutriţie.
În perioada 29 noiembrie- 1 decembrie 2013 – Expoziţia Fii BIO!, Promenada Mall Târgu-Mureş, în colaborare cu Asociaţia Bio Nutriţie.
Expoziţia a avut ca scop reunirea companiilor care oferă produse, servicii şi activităţi pentru o viaţă sănătoasă, comfortabilă şi activă.
Perioada 27-31 august 2014– Vâltoarea Mureşeană. Am făcut parte din Cortul Sănătăţii unde am evaluat statusul nutriţional unui număr de 265 de persoane, în colaborare cu Gedeon Richter, ASPOR, Asociaţia Bio Nutriţie.
Perioada 6-13 iulie 2014 – Tabără de sănătate si medicină preventivă Porumbacu de Sus, jud. Sibiu. A avut ca scop educaţia pentru un stil de viaţă sănătos prin alimentaţie sănătoasă, cursuri de gătit, exerciții fizice , terapie prin masaj.
26 martie 2020- Acțiune de strângere fonduri pentru tabăra Yuppi Camp
Yuppi Camp sunt tabere de terapie activă adresate copiilor și adolescenților cu boli oncologice, diabet sau alte boli autoimune. Taberele se organizează vara, anual – din 2011, în localitatea Șăulia, județul Mureș, iar copiii vin din toată țara.
Pe parcursul taberei, copiii sunt implicați în activități de terapie prin experiență/recreere terapeutică – echitație, canotaj, alpinism, tir cu arcul, lucru manual, fotografie, etc.
Prin intermediul acestor activități copiilor li se insuflă curaj, le crește gradul de independență, nivelul încrederii în sine, li se dezvoltă abilități sociale și cele de gestionare a bolii.
Metoda e una revoluționară, aplicată în multe țări din lume, iar în România a fost implementată pentru prima dată la Yuppi.
În 2019, în taberele Yuppi au participat 144 de copii și 159 de voluntari, dintre care 21 de cadre medicale, colaborarea cu medicii fiind una foarte strânsă.
Membrii asociaței au colaborat cu echipa Yuppi Camp pentru strângerea de fonduri, și implicit, pentru informații privind educația nutrițională specifică.
Din 2012-prezent am întreprins programe de prevenţie în grădiniţe şi şcoli
Perioada 2012-prezent organizăm pe perioada vacanței de vară Ateliere de nutriție pentru copii, având ca obiectiv conștientizarea importanței unei alimentații corecte pentru a avea o minte sănătoasă și un corp sănătos. În cadrul acestor ateliere copiii învață un stil de viață sănătos prin diverse jocuri- astfel obținând informații privind rolul alimentelor în starea lor de bine, învață să gătească preparate gustoase și sănătoase, și își înbunătățesc relația lor cu alimentele.
Perioada octombrie – noiembrie 2014 – Testarea prin osteodensitometrie şi consult medical de specialitate în farmacia Centrofarm, această campanie are scopul de a identifica pacienţii cu potențial risc de osteoporoză, a metodelor de tratament, precum şi de educare și informare a pacienţilor privind prevenţia acestei afecţiuni.