Echipa proiect

  • Inițiator și coordonator proiect Marcela-Aura Dudaș
  • Inițiator și responsabil proiect Camelia Pop
  • Responsabil proiect sport –Ratea Alexandru-antrenor/preparator fizic
  • Voluntari și specialiști în domeniul medical, sport, fitness, IT, jurnaliști, fotograf

Necesitatea implementării proiectului

 Stilul de viață este un factor determinant al stării de sănătate a unei populații.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 80% din bolile cronice pot fi prevenite, principalii factori de îmbolnavire fiind dieta dezechilibrată, inactivitatea fizică și fumatul.

Se estimează că inactivitate fizică este principala cauză pentru aproximativ 21-25% din cancerele de sân și colon, 27% din cazurile de diabet și aproximativ 30% din bolile cardiovasculare ischemice în întreaga lume. În România 1 din 10 persoane au diabet, 3 din 10 au prediabet.

Pandemia COVID-19 înseamnă creșterea sedentarismului, de aceea este foarte important ca oamenii de toate vârstele să fie cât mai activi.

Modalități obișnuite de a fi activ sunt mersul pe jos, ciclismul, sporturile și activități de recreere – acestea pot fi realizate de către oricine și ca divertisment, efectuată în mod regulat  activitatea fizică îmbunătățește funcțiile musculare și cardiorespiratorii, sănătatea osoasă, reduce riscul de hipertensiune arterial, diabet zaharat, diverse tipuri de cancer, toate fiind afecțiuni care pot crește sensibilitatea la COVID-19.

Programele educaționale în comunitate au un rol important în prevenirea bolilor, îmbunătățirea sănătății, creșterea calității vieții. Proiectul Mureșul sănătos  își propune să vină în ajutorul populației din judetul Mures prin creșterea numărului de persoane active și conștientizarea unui mod de viață sănătos.

Grup țintă: populația din județul Mureș

Locul desfășurării proiectului: județul Mureș

Activități: practice în aer liber, activități interactive de grup și individuale, alergări, ciclism, traseu aplicativ, badminton, tenis de masă, fotbal cu piciorul, jocuri tip stafetă.

Scopul proiectului: Promovoarea interdependenței dintre nutriție și sport! – de intervenție și prevenție a diabetului, a bolilor metabolice și celor cardiovasculare;

Tip proiect: proiect de prevenţie primară și secundară

Strategie proiect: proiect comunitar

Metode de aplicare a proiectului

  • chestionare online
  • aplicație smartphone pentru urmărirea și înregistrarea activităților sportive individuale
  • screening- măsurători antropometrice, kituri de prevenție –parametrii biochimici colesterol, glicemie, stres oxidativ, saturația oxigenului, puls, tensiune, EKG mobil
  • workshop-uri filme documentare, focus grup
  • ghid de prevenție a diabetului și bolilor cardiovasculare, demonstrații practice etc.

Sursa de finanțare: donații

Obiectivele operaționale

  • Măsurări antropometrice prin cântărire, înregistrarea înălțimii, stres oxidativ, saturația oxigenului, puls, tensiune, EKG- perioada de desfășurare iunie-decembrie 2021.
  • Completarea chestionarului de înscriere –online pe platforma/ smart- perioada de desfăsurare iunie-decembrie 2021
  • Desfășurarea de activități sportive alergări, ciclism, traseu aplicativ, badminton, tenis de masă, fotbal cu piciorul, jocuri tip ștafetă -perioada de desfășurare iunie-decembrie 2021
  • Evaluarea indicilor antropometrici, stres oxidativ, saturația oxigenului, puls, tensiune, EKG mobil înainte/după activitățile organizate
  • Centralizarea informațiilor privind starea de sănatate a participantilor

Metode de diseminare: mass-media locală, platforma online, rețele de socializare, bannere, panouri publicitare, influencer.

 Estimarea impactului implementării proiectului asupra populației din județul Mureș

  •  Populația din județ vor avea posibilitatea să participe la activităţi sportiv recreative organizate în cadrul proiectului ce duce la creşterea motivaţiei de a dezvolta un obicei de a face mișcare ce va duce implicit la cresterea nivelului de sănătate în viitor.
  • De asemenea prin workshop-urile despre sănătate și prevenția bolilor moderne prin nutriție conștientă vor duce la o informare și implicit o conștientizare a rolului nutriției pe termen lung în starea lor de sănatate
  • Prin screening-urile făcute populației acestea vor putea afla statusul de sănătate, primind recomandări legate de măsurile ce le pot lua pentru îmbunătățirea stării de sănătate.
  • Comunitatea locală poate participa la activitățiile desfășurate pe platforma online și în aplicația smartphone Pacer.