Temă proiect
Educaţia pentru sănătate în rândul elevilor reprezintă una dintre principalele căi de promovare a cunoştinţelor corecte privind diferitele aspecte ale sănătăţii, şi totodată de formare a atitudinilor şi a deprinderilor indispensabile unui comportament responsabil şi sănătos. Activităţile din cadrul acestui proiect dau posibilitatea oricărui copil şi adolescent să primească informații valide prin intermediul nutriționiștilor licențiați, în scopul formării unui stil de viaţă sănătos.
Echipa proiect
- Inițiator și coordonator proiect: Dudaș Marcela Aura
- Nutriționist și dietetician: Sânpălean Monica
- Voluntari: studenți la specializarea nutriție și dietetică din cadrul Universității de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş.
Colaboratori:
Conf.dr. Monica Tarcea, Nadia Raţă – psiholog, Alina Grama – medic primar pediatru, asistent universitar, Însurăţelu Mihaela – profesor
Scopul proiectului
Conştientizarea importanţei alimentaţiei sănătoase în rândul elevilor pentru o dezvoltare armonioasă şi pentru prevenirea îmbolnăvirilor.
Sponsori Sano Vita, Merkur, Biofruct, Eldi
Obiective generale
Creşterea nivelului de informare a elevilor privind principiile unei alimentaţii sănătoase. Prin lecţii interactive şi antrenante, elevii se vor familiariza cu cele cinci grupe alimentare, vor explora subgrupele de legume, şi vor discuta despre diferenţele dintre cerealele integrale şi cele rafinate, precum şi despre importanţa mişcării.
Grup țintă elevii de la Gimnaziul Europa, Liceul Pedagogic Mihai Eminescu şi Şcoala Gimnazială Cristeşti
Etapele proiectului
Etapa I – Evaluare
Noiembrie – Decembrie 2014 |
|||
Obiective / Activităţi | Fişe / Planşe / Chestionare | ||
· Identificarea şi evaluarea comparativă a obiceiurilor alimentare la copii/părinţi, a frecvenţei bolilor legate de alimentaţia nesănătoasă, precum şi a legăturii dintre afecţiunile familiale şi a obiceiurilor alimentare;
· Evaluarea cunoştinţelor cu privire la nutriţie ale elevilor înaintea implementării programului; · Învăţarea modului de calculare a greutăţii; · Aflarea greutăţii sănătoase şi înţelegerea faptului că diferenţele prea mari de greutate (mică/mare) pot cauza apariţia anumitor boli; · Informarea grupului ţintă asupra rezultatelor obţinute în urma aplicării chestionarului;
|
Chestionar pentru elevii claselor I-VIII (completat în clasă)
Chestionar pentru părinţii elevilor din clasele I-VIII (completat într-o săptămână)
Chestionar pentru elevii din clasele IX-XII (completat în clasă)
Fişă de evaluare a statusului nutriţional
|
||
Etapa a II-a Învăţare
6-10 Aprilie |
|||
Obiective / Activităţi | Fişe / Planşe / Chestionare | ||
Lecţia 1
|
· Cunoaşterea grupelor alimentare;
· Cunoaşterea importanţei fiecărei grupe de alimente pentru păstrarea stării de sănătate. · Enumerarea unei varietăţi mari de alimente, şi plasarea fiecărui aliment în grupa din care face parte; · Cunoaşterea importanţei consumului de apă pentru organism; · Importanţa respectării celor 3 mese principale şi a celor două gustări. |
Planşa 1- Grupe alimentare
Planşa 2 – Cereale integrale vs. cereale rafinate
Planşa 3 – Grupe repartizate pe mese
Fişa de lucru 1 –Exerciţii pe grupe alimentare
|
|
Lecția 2 | · Comparaţia dintre alimente sănătoase şi alimente mai puţin sănătoase
· Cunoaşterea alimentelor benefice pentru creier · Înțelegerea importanţei activităţii fizice pentru sănătate. · Alcătuirea unui meniu sănătos pe o zi · Crearea unui program de activitate fizică |
Fişa de lucru 2 – Alimente sănătoase vs. alimente mai puţin sănătoase
Planşa 4 – Alimente sănătoase vs. alimente mai puţin sănătoase Planşa 5 – 10 Alimente isteţe
Fişa de lucru 3 – Meniul pe o zi şi exerciţiul fizic
|
|
Concurs | v Alegerea alimentelor sănătoase pentru crearea unui mic dejun sănătos | Planşa 6 – Mic dejun sănătos | |
Informații obținute
În perioada Noiembrie 2014 – aprilie 2015 la Gimnaziul Europa au fost evaluați 672 de elevi din clasele 0-VIII, dintre care 345 băieți şi 327 fete;
În prima etapă ,,Evaluarea”-au fost aplicate chestionare elevilor din clasele I – VIII şi chestionare pentru părinţii elevilor înscrişi în clasele 0-VIII;
Fiecare elev a fost măsurat din punct de vedere antropometric (înălţime, greutate şi procent total de grăsime corporală) şi a primit o fişă de evaluare;
Aparatura utilizată: TanitaInnerscan (aparat cu bioimpedanță) și taliometru;
Elevii au aflat dacă au un status nutriţional adecvat vârstei folosind cele două tabele din Fişa de evaluare. Fiecare persoană are o conformaţie diferită, dar adoptarea unui stil de viaţă sănătos poate corecta atât o greutate sub nivelul normal, cât şi o greutate peste standard;
În urma evaluării s-au obţinut următoarele date statistice :
- Din totalul elevilor evaluaţi 71% au o greutate normală, 27% sunt
supraponderali şi obezi (peste greutatea normală), iar 2% sunt subponderali (sub greutatea normală).
- S-a constatat că băieţii au peste greutatea normală în procent
mai mare decât fetele, respectiv 31% băieţi, versus 23% fete.
Baieti | Fete | Total | |
Numărul elevilor evaluaţi | 345 | 327 | 672 |
Subponderali (< percentila 5) | 2% | 2% | 2% |
IMC normal (între percentila 5 şi 85) | 67% | 75% | 71% |
Supraponderali sau obezi (≥ percentila 85)* | 31% | 23% | 27% |
Obezi (≥ percentila 95) | 15% | 8% | 12% |
A doua etapă – ,,Învăţarea”- se va desfăşura în perioada 6-10 Aprilie 2015 şi va avea ca obiective:
- Cunoașterea grupelor alimentare;
- Cunoașterea importanţei fiecărei grupe de alimente pentru păstrarea stării de sănătate.
- Enumerarea unei varietăți mari de alimente și plasarea fiecărui aliment în grupa din care face parte;
- Cunoaşterea importanţei consumului de apă pentru organism;
- Importanţa respectării celor 3 mese principale şi a celor două gustări.
- Comparaţia dintre alimente sănătoase şi alimente mai puţin sănătoase
- Cunoaşterea alimentelor benefice pentru creier
- Înțelegerea importanţei activităţii fizice pentru sănătate.
- Alcătuirea unui meniu sănătos pe o zi
- Crearea unui program de activitate fizică
Proiectul s-a încheiat în 9 aprilie 2016 cu un concurs intitulat ,,Revoluție în farfurie”. Având ca temă Mic dejun sănătos, elevii Gimnaziului Europa au pus în practică lecţiile învăţate, fiecare clasă desemnând o echipă formată din 5 membri care au pregătit contra cronometru un mic dejun sănătos. Aceștia au avut puse la dispoziţie ingredientele necesare realizării mesei. Pentru desfășurarea acestui concurs am avut ca sponsori: Sananova, Sano Vita, Merkur, Brutăria Eldi, Biofruct.
În perioada noiembrie-decembrie 2014 la Şcoala Gimnazială Cristeşti au fost evaluați 152 de elevi din clasele 0-VIII, dintre care 81 băieți şi 71 fete. De asemenea, au fost aplicate chestionare elevilor din clasele I – VIII şi chestionare pentru părinţii elevilor înscrişi în clasele 0-VIII;
Fiecare elev a fost măsurat din punct de vedere antropometric (înălţime, greutate şi procent total de grăsime corporală) şi a primit o fişă de evaluare;
Aparatura utilizată: TanitaInnerscan (aparat cu bioimpedanță) și taliometru;
Elevii au aflat dacă au un status nutriţional adecvat vârstei folosind cele două tabele din Fişa de evaluare. Fiecare persoană are o conformaţie diferită, dar adoptarea unui stil de viaţă sănătos poate corecta atât o greutate sub nivelul normal, cât şi o greutate peste standard;
În urma evaluării s-au obţinut următoarele date statistice :
- Din totalul elevilor evaluaţi 72% au o greutate normală, 22% sunt
supraponderali şi obezi (peste greutatea normală), iar 6% sunt subponderali (sub greutatea normală).
- S-a constatat că băieţii au peste greutatea normală în procent
mai mare decât fetele, respectiv 27% băieţi, versus 15% fete.
Baieti | Fete | Total | |
Numărul elevilor evaluaţi | 81 | 71 | 152 |
Subponderali (< percentila 5) | 4% | 8% | 6% |
IMC normal (între percentila 5 şi 85) | 69% | 76% | 72% |
Supraponderali şi obezi (≥ percentila 85)* | 27% | 15% | 22% |
Obezi (≥ percentila 95) | 11% | 8% | 10% |
A doua etapă -“Învăţarea” se va desfăşura în perioada aprile-mai 2015 şi va avea ca obiective:
- Cunoașterea grupelor alimentare;
- Cunoașterea importanţei fiecărei grupe de alimente pentru păstrarea stării de sănătate.
- Enumerarea unei varietăți mari de alimente și plasarea fiecărui aliment în grupa din care face parte;
- Cunoaşterea importanţei consumului de apă pentru organism;
- Importanţa respectării celor 3 mese principale şi a celor două gustări.
- Comparaţia dintre alimente sănătoase şi alimente mai puţin sănătoase
- Cunoaşterea alimentelor benefice pentru creier
- Înțelegerea importanţei activităţii fizice pentru sănătate.
- Alcătuirea unui meniu sănătos pe o zi
- Crearea unui program de activitate fizică
Proiectul pilot s-a încheiat cu o probă practică ,,Revoluție în farfurie”, unde elevii Şcolii Gimnaziale Cristeşti au pus în practică lecţiile învăţate, fiecare elev pregătind contracronometru un mic dejun sănătos, având la dispoziţie ingredientele necesare.
În perioada noiembrie-decembrie 2014 la Liceul Pedagogic Mihai Eminescu au fost evaluați 417 de elevi din clasele XI-XIII, dintre care 54 băieți şi 363 fete;
Au fost aplicate chestionare elevilor din clasele IX –XII . Fiecare elev a fost măsurat din punct de vedere antropometric (înălţime, greutate şi procent total de grăsime corporală) şi a primit o fişă de evaluare;
Aparatura utilizată: TanitaInnerscan (aparat cu bioimpedanță) și taliometru;
Elevii au aflat dacă au un status nutriţional adecvat vârstei folosind cele două tabele din Fişa de evaluare. Fiecare persoană are o conformaţie diferită, dar adoptarea unui stil de viaţă sănătos poate corecta atât o greutate sub nivelul normal, cât şi o greutate peste standard;
În urma evaluării s-au obţinut următoarele date statistice :
- Din totalul elevilor evaluaţi 72% au o greutate normală, 22% sunt supraponderali şi obezi (peste greutatea normală), iar 6% sunt subponderali (sub greutatea normală).
- S-a constatat că băieţii au peste greutatea normală în procent mai mare decât fetele, respectiv 27% băieţi, versus 15% fete.
Baieti | Fete | Total | |
Numărul elevilor evaluaţi | 54 | 363 | 417 |
Subponderali (< percentila 5) | 18% | 7% | 10% |
IMC normal (între percentila 5 şi 85) | 76% | 83% | 82% |
Supraponderali şi obezi (≥ percentila 85)* | 6% | 8% | 8% |
Obezi (≥ percentila 95) | 0% | 2% | 1% |