Informare – 16.01.2024

Vă anunțăm demararea proiectului

,,UN START ÎN VIAȚĂ OPTIM PENTRU COPILUL TĂU’’

Acest proiect de prevenție va oferii oportunitatea unui numar de 49 de mămici ce au născut prin cezariană la Spitalul clinic județean de urgență Târgu Mureș de a beneficia gratuit de un screening detaliat al copilului încă din primele zile de la naștere. Prin acest screening, proaspetele mămici vor afla informații prețioase despre starea de sănătate a copilului, predispozițiile lui genetice și echilibrul lui intestinal.

Secția Clinică Neonatologie sub coordonarea Conf.Dr. Cucerea Manuela

Finanțare studiu : Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz S.A. – Sediu Central

Informare – 08.03.2024

Informații despre proiectul

,,UN START ÎN VIAȚĂ OPTIM PENTRU COPILUL TĂU’’

Screeningul se realizează prin teste simple și noninvazive din fecale și sânge din cordonul ombilical după clamparea cordonului și taierea lui la naștere.

Mai jos detaliem testele ce se vor face în cadrul screeningului:

1. Testul de microbiotă din materii fecale, care analizează compoziția bacteriilor din intestinul copilului având un rol important în imunitatea și digestia lui .
  2. Testul de nutrigenetică din sânge din cordonul ombilical după clamparea cordonului și taierea lui la naștere, care identifică variațiile genetice ale copilului ce pot influența metabolismul, absorbția nutrienților și riscul de boli cronice legate de alimentație.
  3. Testul de prevenție a cancerului din sânge din cordonul ombilical după clamparea cordonului și taierea lui la naștere, care detecteaza markerii genetici ai copilului care ar putea creste susceptibilitatea lui la anumite tipuri de cancer. A fi purtător al unei variante de cancer ereditar nu înseamnă dezvoltarea cancerului, dar indică un risc de a-l dezvolta, așa că urmărirea și îngrijirea ta trebuie să fie diferite de restul populației.

Informare – 11.04.2024

Noi informații despre proiectul

,,UN START ÎN VIAȚĂ OPTIM PENTRU COPILUL TĂU’’

Vă anunțăm ca am finalizat prima etapă a proiectului privind stabilirea codului de etică de lucru, obținere acord instituții va urma etapa de instruire personal.

Mai jos regăsiți informații privind compoziția microbiotei intestinale și modificări ale microbiotei în funcție de tipul nașterii.

Ce este microbiota intestinală? Este un complex de microorganisme, inclusiv bacterii, virusuri, ciuperci și alte microorganisme, care trăiesc în sistemul digestiv uman.Unul dintre factorii care influențează dezvoltarea microbiotei intestinale la nou-născuți este modul de naștere.

Sursa News Release, International Society of Microbiota, France – March 16, 2023
Image Bogaert, Debby et al. Cell Host & Microbe (2023)

Copiii născuți natural au o microbiotă intestinală mai diversă și mai asemănătoare cu cea a mamei lor, deoarece sunt expuși la microorganismele din canalul vaginal și din fecalele mamei în timpul travaliului. Aceste microorganisme pot avea un rol benefic în stimularea sistemului imunitar și în prevenirea unor boli inflamatorii intestinale, alergii sau obezitate.

Copiii născuți prin cezariană nu preiau microbiota vaginală a mamei, care este esențială pentru dezvoltarea sistemului imunitar și digestiv. Astfel microbiota lor poate fi mai puțin diversificată și mai bogată în bacterii patogene.Prin urmare, nașterea prin cezariană poate avea un impact negativ asupra sănătății copilului pe termen lung.

Informare – 5.05.2024

Noi informații despre proiectul

,,UN START ÎN VIAȚĂ OPTIM PENTRU COPILUL TĂU’’

A fost startată acțiunea de colectare a probelor de către personalul Spitalul Clinic Județean de Urgență Mureș, Secția Clinică Neonatologie. Mămicile sunt interesate de a beneficia de screening-ul detaliat al copilului încă din primele zile de la naștere.

Mulțumim echipei medicale de implicarea și profesionalismul de care dau dovadă în acest proiect.